So selepas hampir 6 bulan tak berjumpa dengan dapur, I pun menyinsing lengan dan dengan penuh semangat melangkah ke belakang rumah yang sudah di tile dan di atapkan, re-arranged the cabinets, pasang bateri kat stove baru, dan mula lah memasak.
Unfortunately, as I ni "terrorist" sangat bab memasak nih ("terrorist" sebab I always strike terror into my brother's heart, not to mention stomach, when I say "I'm cooking") and I was unable to locate my "little book of magic", the little writing pad which contains ibu's recipes, I was at a lost. So at lastnya...."Kringgg...Kringggg...Ibu....camana nak masak lemak cili api sardin?".
Alhamdulillah, siap jugak la akhirnya masak lemak cili api sardin, goreng telur dadar dengan sayur campur. TAAAAA-DAAAAAA!!!!! Nothing great but this is the first meal cooked in Puncak Alam. Kita orang masih makan bersila kat atas lantai sebab meja makan penuh barang. Tapi raser cam sedddaaaaapppppnnyaaaaaa...yelah, dah 6 bulan makan kat kedai.
Makan kat atas lantai alas newspaper, macam masa baru-baru nikah dulu, masa belum ader apa-apa furniture. Tak jumpa mangkuk gulai sampai terpaksa bawa periuk ke tempat makan. kalau Ibu MARtua ku tahu nangis dier sebab kesian kat anak dia... kan, kan, kan.
Suamiku menyuarakan "appreciation" nya di atas hasil usaha ku...thanks yayang!
Sian hubby I...dapat makan sardin masak lemak cili api pun dah gumbira (sebab dah tak larat makan kat warung!).
Sekarang I cook nearly on a daily basis...and my hubby has steadily gained his little pouch..yieeehaaaaa!!!!!
Haahh, Kau!! Berhidang dgn periuk belanga...hehe! Janji happy & puas makan kt umah w/p berlauk sardin. Slalu gak wat camtu...
ReplyDeleteSyiok mkn bersila nih...perut terlipat...skali bangun...hah! terkedang! rupa nya perut dh penuh...tak sedor!!