Wednesday, June 3, 2009

AKU BUDAK MINANG.

One fine afternoon, Tulipot, Sunflower and I went galavanting in TTDI (to those who don't know, TTDI stands for Taman Tun Dr Ismail in Petaling Jaya) and Sunflower ajaks we alls makan kat "Selero Negori".

So off we went, poning kepalo den tengok semuanya kaler kuning. So apo lai, den pun order la masak lomak cili api daging salai, tempoyak daun kayu, rondang (rendang, ok, rendang) kacang (panjang), Tulipot amik pergedil and Sunflower amik kari "tendon" (fuiyoooo, orang kampung den cakap omputih lak) dan kami pun bersantap dengan seleranya. Setelah buncit perut memasing (auuuuuwwww, sensitif you!) kami pun membayar, tak mahal, bawah RM30.00.

Malam tu apalagi, I pun dragged my hubby to "Selero Negori" sekali lagi sebab tak puas makan masak lomak cili api. Inilah bukti betapa "Aku Anak Minang", cili api tu is mother's milk to us! HIDUP YAMTUAN! (Sorry terbawak-bawak plak dengan semangat cili api Negori Sembilan den!).

Hubby I punyalah enjoy, licin pinggan dan terpaksa longgarkan tali pinggang!

Lauk-pauk yang di order.

Masal lomak cili api daging salai.

Masak tempoyak daun kayu.



Terpaksa berhenti makan sebab nak ambil gambo.


Masak lomak cili api telur itik.


Pedas muncung husband I makan cili api, cili api, cili api.

Cili api campur belacan.

Suami ku yang ala-ala omputih (selalu makan pakai sudu garfu) hari tu makan pakai tangan sebab nak menikmati masakan kat "Selero Negori". Haaaa, saper kata masakan Minang tak power, tumbang seorang jejaka Kelantan, tersungkur di perdu pokok cili api.

YESSSSSS!!!! HIDUP YAMTUAN!

1 comment:

  1. Mak oii...gewe kelate make (makan lee..) masak lomak cili api...menyala mulut!! Tak yah pakai lipstik lagi dah...hehe :P

    ReplyDelete